Liceul Teoretic "Spiru Haret", Tecuci
http://ltsh-tecuci.xhost.ro


Puteţi trimite materiale din domeniul chimiei petru a fi publicate pe blog şi eventual în revistă pe adresa de e-mail oxigen.lsh@gmail.com

joi, 18 decembrie 2008

O altfel de lecţie de chimie

Dintre clasele de compuşi am ales pentru lecţia de astăzi clasa a X-a A. Nu s-a putut găsi o definiţie care să reflecte toate caracteristicile sale, dar este cert că este o clasă unică în felul ei. Din această clasă fac parte mai multe substanţe şi reprezentanţi răsfăţaţi din categoria compuşilor.
STARE NATURALĂ :
Au fost izolate din amestecuri existente în municipiul Tecuci şi în comunele judeţului Galaţi.
NOMENCLATURĂ :
Clasa poartă denumirea de „copiii atomici”. Pentru compuşi denumirea ştiinţifică este de "elev" , iar pentru substanţe se foloseşte sufixul "ă". Fiecare compus are una sau mai multe denumiri neştiinţifice în funcţie de momentul stropirii cu apă sfinţită. De la o vreme încoace li se mai spune şi "coleg", "colegă"; această denumire vrea să exprime, fireşte, frăţia lor cu cei care îi studiază, cercetătorii, numiţi ştiinţific profesori (denumiri prescurtate: prof ,profă, dirigă ). Să nu uităm şi denumirea de "tip ", "tipă", în funcţie de reacţia pe care o dau faţă de reactivii specifici : oglinda, rujul, fardul.
STRUCTURĂ :
În componenţa acestor substanţe au fost identificate două părţi fundamentale : Fizicul şi Intelectul. Fizicul e în unele subclase mai puţin reprezentant, dar fiecare substanţă crede că-l are. Structura determină în mare măsură proprietăţile, dar spre deosebire de alte c1ase de compuşi organici, aici proprietăţile depind şi de modul de obţinere, numit şi "cei şapte ani de acasă".
PROPRIETĂŢI FIZICE :
Substanţele prezintă proprietăţi variate : mai înguste sau mai late, mai înalte sau mai scunde ; unele sunt mai plinuţe, altele mai goale (fie pe dinăuntru, fie pe dinafara). Sunt într-o continuă evoluţie (mai ales vestimentară).Se găsesc în toate stările de agregare : solide (cu masă moleculară mare), gazoase (pe care le suflă vântul) şi lichide (care se scurg după diverşi compuşi).
PROPRIETĂŢI CHIMICE :
Sunt în general, buni conducători de performanţă, dar în prezenţa unor catalizatori de 2 sau 3 s-a constatat că pot căpăta o reactivitate scăzută . Reacţionează incert, cu schimbare de culoare la insulte, bănuieli sau subestimare.
UTILIZĂRI :
Se pot transforma în intermediari numiţi "studenţi ", "studente ", iar mai târziu vor constitui, fără îndoială, o bombă atomică. Efectele vor fi catastrofale în orice reacţie posibilă .

Un comentariu:

Acadele Dezamagite spunea...

:)) asta da caracterizare!

Numere anterioare

Numere anterioare